Kaltgeräucherter Lachs in Vonken

Kaltgeräucherter Lachs in Vonken
Haben Sie schon immer davon geträumt, Ihren eigenen Lachs zu räuchern? Wenn es draußen kalt ist, können Sie köstlichen Lachs räuchern. Durch die niedrige Temperatur erhalten Sie köstliche und zartrosa Schalen mit einem dezenten Rauchgeschmack. Sie können den Lachs problemlos...
Kaltgeräucherter Lachs in Vonken

Description

Haben Sie schon immer davon geträumt, Ihren eigenen Lachs zu räuchern? Wenn es draußen kalt ist, können Sie köstlichen Lachs räuchern. Durch die niedrige Temperatur erhalten Sie köstliche und zartrosa Schalen mit einem dezenten Rauchgeschmack. Sie können den Lachs problemlos durch einen anderen Fisch oder sogar ein Stück Fleisch ersetzen. Immer noch ein Fan des Heißräucherns? Dann können Sie den Ofen natürlich leicht mit Holzkohle oder einem kleinen Feuer anheizen. Ich hoffe, es schmeckt!

Zutaten

 • 1 kg Zalmfilet met vel
 • 600 g grof zeezout
 • 500 g bruine suiker (of cassonadesuiker)
 • 1 eetlepel peper van de molen
 • 1 eetlepel paprikapoeder
 • optioneel: 1 eetlepel lookpoeder
 • optioneel: 1 eetlepel gedroogde dille

Vorbereitung

 1. Meng het zout, de suiker en de kruiden in een grote kom.
 2. Strooi 1/4 van het mengsel in een plastic bakje en leg de zalmfilet erbovenop. Overgiet de zalm daarna met de rest van het droge mengsel. Je mag geen enkel stukje zalm meer zien!
 3. Dek af en plaats dit mengsel minimaal 12 uur in de koelkast. Dit is het pekelproces: het vocht in de zalm wordt onttrokken door het zout en de suiker.
 4. Haal uit, en spoel de zalm goed af. Dep droog met keukenpapier en leg opnieuw in de koelkast, deze keer niet afgedekt. Dit is het droogproces: de zalm zal aan de buitenkant licht uitdrogen.
 5. In geen geval moet je de ovens opstoken: dit recept is een cold smoke, en de temperatuur dient steeds onder de 25°C te zijn.
 6. In Vonken Mini hoef je enkel het pelletnetje in het vuurkorfje te steken en te vullen met Vonken smoke pellets. Steek een aanmaakblokje aan en leg het aan het uitende van de strook pellets. Houd de korf nog uit de Mini. Laat 5 minuten branden. Wanneer de pellets ook voldoende vuurvatten, verwijder je het aanmaakblokje en blaas je de vlam van de pellets uit. Schuif het vuurkorfje in de oven, en sluit alle kleppen van de oven.
 7. Als je met Vonken Original werkt: plaats de smoker tool in de oven en vul met Vonken smoke pellets. Steek een aanmaakblokje aan en leg het aan het uitende van de strook pellets. Laat 5 minuten branden. Wanneer de pellets ook voldoende vuurvatten, verwijder je het aanmaakblokje en blaas je de vlam van de pellets uit. Schuif de smoker tool nu diep in de oven en sluit alle kleppen van de oven.
 8. Plaats de zalm op een roostertje en plaats in de Mini of de Original. Je kan ook het Smoke & Bake rack gebruiken voor de Original. Laat gedurende minimaal 4 uur roken, liefst 6 uur.
 9. Haal de zalm uit de oven, wikkel in folie en plaats nog 12 uur in de koelkast, zodat de aroma's tot diep in de zalm penetreren. Je kan ook licht invriezen op het einde om perfecte sneetjes te kunnen snijden.

Ist das etwas für Sie?

Sauerteigbrot in Vonken

Sauerteigbrot in Vonken

Du bist ein echter Brot-Fan und hast einen Sauerteig in deinem Kühlschrank, der brodelt? Dann nutzen Sie unseren Original oder...
Fall der Knochenrippen

Fall der Knochenrippen

Leckere Rippchen, die man auseinandernehmen kann. Davon träumt jeder. In den USA ist man verrückt nach der 3-2-1-Methode. Bei uns,...