Vuur maken met het juiste hout

Gebruik goed, droog en fijn gekliefd hout met een lengte van 25 tot 30 cm. De houtsoorten met de beste portie aan calorische waarde en ontvlamming zijn haagbeuk of beukenhout. Hiermee kan je lang genieten van een sterke temperatuurontwikkeling en een mooi vlammenspel.

Stop de vuurkorf nooit te vol, hierdoor kan het vuur in zuurstofnood geraken. Bouw langzaam op tot er voldoende warmtecapaciteit is.

Stook nooit excessief. Bouw langzaam op & heb geduld.

Experimenteer

Experimenteer met fruithout of de Vonken smoke pellet blends om aroma’s te gebruiken. Gebruik geen dennenhout, behandeld hout, afvalhout of goedkope pellets voor kachels. Deze bevatten schadelijke stoffen en harsen die nefast zijn voor de oven en voor de bereidingen die je er in maakt. Stook met verstand.

Gebruik houtskool of briketten als je zonder vlam wenst te koken en niet wenst te grillen. De opwarmtijd bij het gebruik van kolen duurt langer dan wanneer met vlam (hout of pellets) wordt gestookt.

Vuur maken met de Vonken original

Stap 1

Steek enkele aanmaakblokjes aan in het midden van de oven. Let op: zorg ervoor dat je diep genoeg in de oven start. Zorg dat de smoorklep verticaal staat en het ventiel open is.

Stap 2

Leg enkele kleine houtblokjes dwars over elkaar en wacht tot het vuur goed aanslaat. Sructureer zodat er voldoende zuurstof door kan stromen. Houd de deur steeds open.

Stap 3

Bouw langzaam op door 2 tot 3 grotere blokken toe te voegen. Laat dit branden voor 10-15 minuten.

Overdrijf nooit

2-3 blokken vormen genoeg brandstof om krachtige temperaturen te bereiken.

Vermijd vlammen die uit de opening van de oven komen. Excessief vuur stoken kan de houtoven onherstelbaar beschadigen.

Stap 4

Schuif aan de zijkant met een pook en onderhoud door af en toe een blokje bij te leggen.

Vonken mini: gebruik hout, pellets of kolen

Stap 1

Steek enkele aanmaakblokjes aan en leg deze in de vuurkorf. Zorg dat het ventiel onder de schouw openstaat zodat er maximale airflow is. Houd het circulatielatje van de korf geopend.

Stap 3

Bouw langzaam op door 1 of 2 blokjes op te leggen. Zorg dat je niet te hoog stapelt zodat het korfje mooi in de oven past. Schuif het korfje in de oven als je een mooie vlam ziet.

Pellets

Bij pellets gebruik je steeds het geperforeerde pelletnetje. Steek twee aanmaakblokjes aan onder het netje aan één kant en vul het netje voor 1/3 met pellets, gelijk verdeeld over de lengte. Vul pellets aan wanneer de strook is opgebrand.

Stap 2

Leg enkele kleine houtblokjes op de drie steuntjes en wacht tot het vuur aanslaat. Structureer zodat er voldoende zuurstof doorstroomt. Houd de deur steeds open en laat het vuurkorfje voorlopig een beetje uit de oven.

Stap 4

Speel met het circulatielatje of het ventieltje. Zorg voor een goede airflow: alles volledig sluiten doe je enkel op het einde van de cyclus.

Houtskool

Leg enkele aanmaakblokjes onder de houtskolen en steek aan. Ideale manier om zonder vlam te koken, maar het duurt iets langer.

Zelfreinigende oven

Eenvoudig onderhoud

De oven werkt voor het grootste deel zelfreinigend.

Door de hoge temperaturen van het vuur en de volledige verbranding worden vuile sporen gemakkelijk opgebrand.

Na een aantal keren gebruiken is het aangeraden de assen te verwijderen uit de uitneembare kolenhouder.