Fall-of-the-bone ribben

Fall-of-the-bone ribben
Heerlijke ribben die je kan uit elkaar trekken. Daar droomt iedereen van. In de USA zijn ze zot van de 3-2-1 methode. Bij ons, waar de ribstukken kleiner zijn, hoef je niet zo lang te wachten. Dit recept laat je...
Fall-of-the-bone ribben

Description

Heerlijke ribben die je kan uit elkaar trekken. Daar droomt iedereen van. In de USA zijn ze zot van de 3-2-1 methode. Bij ons, waar de ribstukken kleiner zijn, hoef je niet zo lang te wachten. Dit recept laat je heerlijk zachte ribben maken op een lage temperatuur. Het geheim is heel zachtjes stoken, of met houtskool werken, en lang genoeg laten nagaren in appelsap en whiskey. Het schroeien kan heel kort onder sterke vlam. Zo krijg je een heerlijk krokant maar tegelijk mals ribstuk. Smakelijk!

Ingrediënten

 • 2 Ribstukken van het varken
 • 100 g paprikapoeder
 • 2 el zout
 • 2 el grof zout
 • 2 el knoflookpoeder
 • peper van de molen (naar smaak)
 • flinke scheut(en) olijfolie
 • 350 ml appelsap
 • 150 ml Whiskey
 • 3 el bruine suiker
 • 100 g boter (of olijfolie indien je het iets minder vettig wil houden)
 • 1 handvol takjes tijm

Bereiding

 1. Meng alle kruiden samen met de olijfolie. Wrijf de ribstukken er goed mee in. Laat de ribstukken gedurende enkele uren rusten in de koelkast. Hoe langer, hoe beter.
 2. Stook de oven licht op, en laat het vuur uitdoven tot je op een temperatuur komt onder de 100°C.
 3. Je kan ook met houtskool werken: vul de korf met houtskool en steek aan met 2 aanmaakblokjes.
 4. Plaats de ribben in de oven. Dat kan in een ovenschaal of in een grillrak of op een staand roostertje. Laat de ribben gedurende 1,5 uur garen op een temperatuur die rond de 100° blijft. Vermijd vlam of te fel gloeiende kolen.
 5. (Wie smokepellets en een smoker heeft, kan de ribben gedurende deze eerste gaarbeurt meeroken: daarvoor vul je de smoker of het pelletnetje met pellets, steek een aanmaakblokje aan en leg aan het uiteinde, blaas na 5 minuten uit en plaats de smoker in de goed afgesloten oven).
 6. Haal de ribben uit de oven en voeg de suiker, appelsap, tijm en Whiskey toe. Dek af met aluminiumfolie (als je een ovenschaal gebruikt) of wikkel volledig in met aluminiumfolie. Plaats de ribben terug en laat nagaren op een temperatuur onder de 100°C gedurende 1,5 -2,5 uur.
 7. Haal uit de oven. Stook de oven licht op. Er mogen gloeiende kolen of vlam aanwezig zijn. Nu kan je de gegaarde ribben kort schroeien om een heerlijk krokant korstje te krijgen. Je hoeft niet langer dan 5-15 minuten te schroeien langs elke kant, afhankelijk van hoe warm de oven is.
 8. De ribben zijn nu klaar! Haal uit, en trek uit elkaar. Geniet ervan!

Is dit iets voor jou?

Koud gerookte zalm in Vonken

Koud gerookte zalm in Vonken

Heb je altijd al gedroomd om jouw eigen zalm te roken? Wanneer het buiten koud is, kan je heerlijk zalm...
Detroit Style Pizza

Detroit Style Pizza

Een dikke maar luchtige korst met daarop heerlijk krokant gesmolten kaas en de topping combo's van je dromen... dat is...