Plant eens een boom

In elke minuut van het ontwerpproces houden we rekening met de impact van isolatie, metaal en kritische massa op temperatuurbehoud, verbranding, emissies en gebruikscomfort. Door al die parameters bouwen we sterke en duurzame producten die eco-proof zijn. Dus elk van onze tools voor het goede leven heeft een lange geschiedenis voordat het jou bereikt! En zelfs nadat onze Vonkens u hebben bereikt, gaan we door — We planten een boom in uw naam en ondersteunen Europese bossen. Lokaal, met deskundig advies.

Lokale productie

Elke Vonken is 100% handgemaakt, in Vlaanderen, België. We werken samen met sociale ondernemingen voor arbeidsintegratie om de hoogste kwaliteit en zorg voor onze producten te bieden. Alleen door het productieproces lokaal en genesteld te houden in Vlaanderen, een van de meest innovatieve regio's van Europa, kunnen we de oven van de 21e eeuw ontwikkelen.

De zuinigste buitenkeuken

Hout verbranden stoot CO2 uit. Vonken heeft ovens ontworpen met als doel een zo zuinig mogelijke verbranding, maar tegelijk een maximum aan plezier, kookresultaat en gezelligheid. Het resultaat is een ontzettend zuinige buitenkeuken waarmee iedereen verantwoordelijk kan stoken en koken.

The Good Life

Maar de beste manier om onze Vonkens duurzaam te houden, is door ze mooi en hyperfunctioneel te maken. Alleen zo kunnen we het goede leven garanderen en het plezier van buiten koken en samenzijn voor vele jaren verzekeren.

Bomen planten én zuinige verbranding? Dat is Vonken.

De meeste buienkeukens stoten enorm veel CO2 uit, halen een heel laag rendement, en produceren door onvolledige verbranding veel fijn stof en rook. Bovendien sneuvelen door de enorme vraag naar houtskool en hout bosrijke gebieden in regio’s met kwetsbare natuurgebieden zoals Afrika en Zuid-Amerika.

Toch blijft vuur een belangrijke plaats innemen bij de mens: het verbindt en creëert authentieke en magische momenten die niet te evenaren vallen.

Vonken neemt die missie ter harte. Het verbrandingsproces van Vonken zorgt voor een erg volledige verbranding waardoor er weinig tot geen rook ontstaat, en bovendien een bijzonder hoog rendement vanwege de slim geplaatste isolatie en hitteretentie.

Als dat nog niet genoeg is, plant Vonken voor elke verkochte oven lokaal een boom, zodat gastronomisch genieten van een houtvuur gepaard gaat met verantwoord ondernemen.

Welke bomen? De bomen van Vonken worden jaarlijks geplant in de winter met de hulp van experten en vrijwilligers volgens een selectie van inheemse en ecologisch waardevolle boomsoorten.

Dit geeft een erg laag verbruik, en toch een fascinerend vlammenspel. Stook jij ook met verstand?

Wist je dat?

Houts(kool) verbranden veel CO2 uitstoot?

De productie van 1 kg houtskool tot 10 kg vers hout nodig heeft?

De productie van houtskool een energie-intensief proces is waarbij ongeveer 1,65 kg CO2 vrijkomt per geproduceerde kg?

De verbranding per resulterende kilo houtskool 3,65 kg CO2 uitstoot en de verbranding van 1 kg droog hout slechts 1,75 kg CO2?

Het merendeel van houtskool wordt gehaald uit tropische bossen in Brazilië & Afrika waarop de EU geen controle kan uitoefenen?

Vonken dankzij sterke isolatie en warmte-technisch ontwerp tot wel 20 keer minder brandstof nodig heeft in vergelijking met conventioniële houtstoven?