Ben je een echte broodfan en heb je een zuurdesem borrelen in jouw koelkast? Gebruik dan onze Original of Mini als broodoven en bak de luchtigste en krokantste broden op onze heerlijk warme steenvloer. De houtovens van Vonken kan je hermetisch afsluiten waardoor je stoom kan creëeren die zorgt voor luchtige en knapperige broden. Dit recept is een basisrecept voor een wit zuurdesembrood. Wil je wat variatie? Voeg rozijnen toe voor een rozijnenbrood of wat cacao met chocolade voor een heerlijk chocoladebroodje!
Description
Ingrediënten
- 360 g tarwebloem (liefst een sterke bloem zoals bloem voor pizzadeeg, franse bloem of Amerikaanse patentbloem)
- 200 g lauw water
- 150 g actieve zuurdesem
- 7 g zout
- Optioneel: maak een variant en voeg 80 gram rozijnen toe voor een rozijnenbroodje of 30 gram cacaopoeder en 80 gram gehakte chocolade toe voor een een chocoladebroodje
Bereiding
- Neem een kom en meng de droge ingrediënten door elkaar: de bloem en het zout.
- Neem een andere kom waar je de zuurdesem oplost in het lauw water. Roer even om en laat 10 minuutjes staan. Zorg dat de zuurdesem die je gebruikt goed vers is: dat wil zeggen, de zuurdesem is minstens 1 dag geleden ververst en borrelt goed. Indien het niet borrelt, zal je deeg ook niet rijzen.
- Giet het bloemmengsel uit op een werkvlak en maak een grote kuil in het midden, net alsof je een brede vulkaankrater zou maken.
- Giet in de krater beetje bij beetje het zuurdesemmengsel toe. Neem beetje bij beetje bloem mee van de kraterrand, en doe zo verder tot de hele massa water is opgenomen door de bloem. Nu heb je een papperig mengsel.
- Kneed vervolgens het mengsel gedurende 10 minuten met de hand, of 5 minuten met de keukenrobot.
- Laat het deeg nu een uurtje rusten afgedekt onder een koepel (bv. een omgekeerde plastic pot) of een natte handdoek. Voorkom in ieder geval dat het deeg zou uitdrogen.
- Na één uur kan je het deeg beginnen vormen. Druk rustig het deeg plat, en maak opnieuw een vorm door het deeg langs de uiterste randen op een willekeurige plaats uit te rekken naar de buitenkant, waarna je het topje terug naar het midden van het deeg brengt en het er goed tegenaan kleeft. Draai het deeg een kwartslag en doe het opnieuw. Herhaal dit tot je het deeg helemaal rond bent (in totaal moet je dus vier flapjes uitrekken en terug naar het centrum brengen en aankleven).
- Laat 10 minuten rusten en herhaal de vorige stap. Herhaal dit scenario hierna nog 2 keer.
- Na de laatste keer 'rondje' draaien kan je het deeg finaal vormgeven. Maak er een mooi bolletje van, strooi wat bloem over de mooie kant, en leg omgekeerd in een rijsmandje. Heb je geen rijsmandje? Neem dan een plastic pot of een andere vorm die een mooie bolle binnenkant heeft en leg er een handdoek in, waarna je het deeg in de handdoek in de vorm legt.
- Laat het deeg nu 6 uur rusten op kamertemperatuur + 1 uur rusten in de koelkast, of gewoon 24 uur in een koelkast als je meer tijd hebt. In beide gevallen zorg je dat het broodmandje of de vorm in een afgesloten plastic zak zit zodat het deeg niet kan uitdrogen.
- Stook gedurende minimaal een uurtje de oven warm. Haal met de pizzaschep de kolen uit de oven en veeg de vloer schoon en zet een metalen bakje of ovenschotel in de oven zodat het kan meewarmen. Heb je een infraroodthermometer? Ga na of de steenvloer tussen de 250°C en de 300°C is: dat is dé ideale temperatuur voor brood. De thermometer aan de buitenkant van de oven geeft dan wellicht een temperatuur aan van 150°C-200°C: dat vormt geen probleem. Hou in ieder geval de ventieltjes van de oven goed dicht en het deurtje gesloten zodat alle warmte binnenblijft.
- Haal de degen uit de koelkast. Draai de vorm om en laat vallen op een bebloemd werkvlak. Zet een snede met een scherp mes over de hele lengte van het brood zodat het zo kan verder rijzen in de warme oven.
- Schep de broden op de schep en schuif ze in de oven. Giet 60 ml water in het warme metalen bakje en sluit de oven meteen. Na 20 minuten doe je het deurtje even open en toe om het vocht te laten ontsnappen.
- Bak nog eens 20-25 minuten: nu is het brood klaar. Klop eens aan de onderkant van het brood: klinkt dit hol? Perfect!