Bij Vonken draait alles om duurzaamheid. Onze ovens zijn duurzaam, de productie is duurzaam en voor iedere verkochte oven planten we een boom. We zouden deze duurzaamheid ook graag door willen voeren in andere aspecten van het leven. Zo wordt niet alleen de oven duurzaam, maar ook de heerlijke gerechten die we koken. Omdat duurzaam koken niet altijd even makkelijk is, hebben we een paar tips verzameld.
Het makkelijkste onderdeel van duurzaam koken is in bulk kopen en koken. Door alle week boodschappen in één keer te doen bespaar je brandstof, tijd maar ook in individueel ingepakte ingrediënten. Zo kan je bijvoorbeeld voor de 500 g bak champignons gaan als je meerdere gerechten met champignons op de planning hebt staan. Vooral droog eten zoals macaroni en rijst zijn makkelijk in grote hoeveelheden te kopen omdat ze niet over datum kunnen gaan. Door een grotere hoeveelheid te koken heb je ook altijd het perfecte excuus om mensen uit te nodigen. Zo wordt er maar een keer gekookt voor veel, in plaats van ieder voor zichzelf. Beter voor het gasverbruik, het milieu en de mentale gezondheid natuurlijk.
Boodschappen hoeven niet in de supermarkt gedaan te worden. In veel steden is er wekelijks een markt waar je groenten, fruit, vlees en vis vers en niet voorverpakt kan kopen. Je kan ook precies de hoeveelheid kiezen die je nodig hebt van iets, waardoor je dus restjes kunt beperken. Veel kraampjes geven fruit en groente nog weg in plastic zakjes, maar dit is makkelijk te voorkomen door je eigen zak mee te nemen. De lokale producten zijn beter voor het milieu omdat ze veel minder vervoerd worden. Markten bieden veel seizoensproducten aan, wat ons op het volgende punt brengt.
Kies voor seizoensproducten. Seizoensproducten zijn groenten en fruit die groeien in een bepaalde tijd van het jaar, maar het kan ook iets verder gaan dan alleen deze producten kopen in hun natuurlijke rijptijd. Zo kennen we allemaal wel asperges, en mandarijnen waarbij de verkoop piekt in bepaalde periodes, maar toch zijn deze producten heel het jaar door beschikbaar. Kies voor seizoensproducten en fruit in zijn natuurlijke rijperiode, want hiervoor hoeft geen ander klimaat nagebootst te worden in een kas, wat slecht is voor het milieu. Bekijk in oktober-mei bijvoorbeeld dit heerlijke recept voor een bladerdeegtaartje met pruimen, en in augustus-maart ons recept voor boterzachte knolselderij.
Verbruik zo min mogelijk door zo veel mogelijk uit je eten te halen. We eten momenteel bepaalde delen van veel groenten en vlees, maar we kunnen daar zoveel meer uit halen. Een eeuwenoude manier om zoveel mogelijk uit eten te halen is het maken van bouillon. Gooi kippen botten, selderij (met blad), wortels en ongepelde ui, maar ook kruiden, zoals zout, gedroogde tijm, peperkorrels, verse peterselie, laurierblaadjes en ongepelde teentjes knoflook in een pot. Laat dit mengsel voor 2,5 uur pruttelen, giet af in een kom en je hebt een heerlijk bouillon gemaakt.
We weten allemaal dat vlees eten niet het beste is voor onze planeet, en toch blijft het onderdeel van onze cultuur. Daarom bestaat er het concept van een vleesvrije maandag, of welke dag in de week je maar wilt. Door een dag per week geen vlees te eten helpen we onze planeet al enorm, en dit hoeft niet moeilijk te zijn. Zo hebben wij veel vegetarische recepten in ons repertoire, dus aarzel zeker niet om daar rond te gaan neuzen.
Duurzaam koken gaat verder dan een duurzame oven hebben, het gaat ook over de manier van koken. Een vleesvrije maandag is fantastisch, seizoensgebonden groenten zorgen voor experimentjes maar het mooiste van alles: door in bulk te koken helpen we onze planeet, en hebben we het perfecte excuus om met vrienden en familie samen te zijn.
Britt De Jong
Sparking up the Good Life!