Sparking Up Your Skills #2 Mijn eerste gerecht!

Sparking Up Your Skills #2 Mijn eerste gerecht!
Geschreven door Shopify API

 

Onze tweede post in onze gloednieuwe series Sparking Up Your Skills bevat waardevolle tips om jouw eerste echte kooksessie helemaal foolproof te houden. Soms krijgen we de vraag wat je best maakt voor de eerste keer in een Vonken. Hierop is eigenlijk geen juist antwoord. De belangrijkste les is wellicht dat je, gelijk wat je doet, eigenlijk niet kan missen. Je kan tijdens elke fase van het vuur wel iets klaarmaken. Je hoeft dus nooit te wachten! Vlieg er dus gewoon in, en ga het experiment aan, want dat is net het leuke aan koken met vuur. Hier volgen enkele handige tips, toegespitst op welke gerechten je wil bereiden.

  1. Wil je eerst pizza bakken?
    Zorg dan dat je het vuur in jouw Vonken minimaal 20 tot 25 minuten op voorhand maakt (zie vorige blogpost), zodat ook de stenen goed warm zijn. Ben je nog niet zo meester in het vuur, dan laat je gewoon wat langer branden, dat is even goed. Voor pizza is het belangrijk dat je met levendige vlam bakt: leg net voor je aan het uitrollen van je pizza begint een extra blokje bij, zodat de vlam er goed in zit. Veeg de bakvloer net voor je de pizza erin schuift met de borstel schoon.

  2. Wil je brood bakken?
    Opgelet: voor elk goed brood heb je geduld nodig.
    Het beste is om jouw Vonken ruim van tevoren aan te steken (minimaal 2,5h op voorhand) zodat de Vonken door en door warm is en alle hitte heeft kunnen opslaan in de stenen en het gewelf. Deze zijn later nodig om af te geven wanneer het brood bakt. Wanneer de vlam eruit is, en je hebt enkel nog gloeiende kolen, haal je deze er best uit met de pizzaschep, zodat je zorgeloos met brood kan beginnen. Zorg in dat geval dat de temperatuur van de bakvloer niet té groot is (hier is een infraroodthermometer wel handig voor). Laat je liever de kolen erin? Wacht dan wat langer tot het bijna allemaal assen zijn geworden, anders zou het brood aanbranden vanwege de gloeiende kolen. Een uitgebreid broodrecept van één van onze bakkers of founders vind je hier en hier.

  3. Wil je experimenteren met harde groentes?
    Hier kan je bijna niks mis mee doen! Leg gerust een pompoen of knolselder geheel in jouw Vonken, zelfs al ben he nog maar net begonnen met vur maken. Leg ze naast de vlammen of kolen (maar niet in de vlammen). Ze kunnen makkelijk een uurtje of langer op de bakvloer garen, en hebben steevast een botermalse binnenkant als resultaat (en je hoeft je niks aan te trekken van de zwartgeblakerde buitenschil, die kan je gewoon wegsnijden).

  4. Begin je aan vlees of vis?
    Je kan ofwel een RVS ovenschaaltje gebruiken met een stuk vlees in dat je onder de hete vlammen schuift (maar als je een gebraad maakt of een stuk dat wat langer nodig heeft, dan is het aangeraden om te wachten tot de vlammen gaan liggen zodat het vlees niet te snel aanbrandt), ofwel kan je met onze grillset werken. Het fijne met de grillset is dat er langs twee kanten wordt gegaard: een hete gietijzeren plaat langs onder, en de hete vlammen langs boven. Vis en vlees schroeien zo toe aan beide kant, waardoor ze maximaal aan sappigheid en malsheid behouden.

  5. Wil je gewoon een ovenschoteltje maken?
    Prima, dat gaat erg gemakkelijk. Je kan opnieuw nagaan of je een snel en knapperig resultaat wil (dat krijg je door met vlam te bakken en een RVS ovenschaaltje niet overvol in jouw Vonken te schuiven), of liever langzaam resultaat wil (dat krijg je door te wachten tot de vlam gaat liggen, en op een niet te hoge temperatuur een gevulde ovenschaal op de bakvloer schuift).
    Succesnummers met vlam zijn: ovenschaaltjes gevuld met mediterrane groenten zoals kerstomaatjes, stukjes paprika en courgette. Ook mogelijk zijn stukken vis of snel even puree gratineren.
    Succesnummers voor het langzame verhaal zijn: lasagne, schotels met laagjes of alle schotels die erg gevuld zijn en tijd nodig hebben om te garen. Hierbij zorg je best dat de steenvloer al goed warm is, maar de vlammen dus zijn gaan liggen. Je kan altijd een velletje aluminiumfolie gebruiken om over de ovenschotel te trekken om te vermijden dat de bovenkant zou aanbranden.

Met deze tips ben je zeker klaar om te beginnen koken! 

Goed eerste gerechtje gekookt of heb je een onderwerp waar je graag tips over ziet? Tag ons op Instagram (@vonken.ovens) of Facebook, en deel je inspiratie voor verdere blogposts met tips in onze Facebookgroep Vonken Family!

Sebastian & Adrien

Sparking up the good life!

Is dit iets voor jou?

Duurzaam koken - hoe doe ik dat?

Duurzaam koken - hoe doe ik dat?

Bij Vonken draait alles om duurzaamheid. Onze ovens zijn duurzaam, de productie is duurzaam en voor iedere verkochte oven planten...